Verlangen naar de Overkant is de basis geworden van de voorstellingen van Theater Over&Weer en bestond uit vijf scènes in de uiterwaarden, op de veerstoep en op het voetveer. Het publiek ging op reis van dijk naar dijk, langs scènes en muziek. Met het veerbootje naar de overkant. Met verhalen geïnspireerd op het leven op en langs de rivier. Gemaakt door acteurs, muzikanten en andere artiesten uit de dorpen aan weerszijden van de Waal.
De dochter van de veerbaas
Johannes de veerbaas is een tragische figuur. Hij zou graag zeeman zijn, met verre reizen naar alle havens van de zee. Maar hij zit vast aan de lijn Slijk-Ewijk – Beuningen. Terwijl hij roeit en roeit, tuurt hij over de rivier. Westwaarts, daar waar de zee ligt, waar de zon rood ondergaat. En zijn mooie dochter verbergt een bijzonder geheim.
De kunstenaar en zijn muze
Een kunstenaar trekt met zijn zoon Vincent door de wereld, op zoek naar inspiratie. Aan de Waal vindt hij wat hij zoekt: het licht, de ruimte en het groen. Maar hij krijgt het landschap niet op zijn doek. Dan vindt zijn zoon een meisje in het riet. Zij komt van de overkant. Bij Vincent begint het bloed sneller te stromen, en bij de kunstenaar stroomt vanaf dat moment zijn inspiratie.
De overtocht
Theater Over&Weer steekt de Waal over naar ‘waar-je-nooit-komt’, de onbekende overkant. Varen op de Waal, de wind in je haren, de zon zien ondergaan in de rivier: de overtocht is al een belevenis op zich. Op de veerstoep vertelt de veerman met zijn liederen de verhalen van rivier en zee.
De kluizenaar (1805 dijkdoorbraak bij Weurt)
Een kluizenaar heeft zijn schamel bivak opgeslagen in de uiterwaarden. Het water dreigt. Vrienden en familie komen hem vertellen dat het water hoger komt dan ooit. De kluizenaar weigert weg te gaan, want ‘dit is zijn grond’. De dreiging neemt toe, maar hij kent geen angst. Hij gaat vechten, hij gaat de strijd met het water aan. Wie wint?
Steenovensvolk de oproer
Op de tientallen steenovens langs de Waal was het leven keihard. Iedereen werkte mee: mannen, vrouwen en kinderen, tegen een karig loon. Honger en armoede, maar tijdens het werk ook vrolijkheid en muziek. In het jaar 1923 brak op de steenoven een opstand uit: een hevige strijd om een eerlijker loon.